Gynaecomastie komt regelmatig voor bij mannen en is daarom een van de meest voorkomende redenen voor een consultatie en/of operatie bij mannen tussen de 18 en 40 jaar oud. Het is een ontwikkeling van de borstklieren bij mannen waardoor borstvorming kan ontstaan. De meest gestelde vraag over de operatie om dit te verhelpen is “krijg ik littekens na een gynaecomastie operatie?”. Deze en andere vragen beantwoorden we graag voor je.
Mannelijke borstvorming kan voor onzekerheid zorgen
Het is begrijpelijk dat je, als je vindt dat je als man te veel borstvorming hebt, liever geen andere sporen overhoudt aan een ingreep om dit op te lossen. Flinke littekens zorgen er in veel gevallen namelijk voor dat de onzekerheid over de borst in feite blijft bestaan, bijvoorbeeld bij het omkleden in de sportschool of bij het zwembad.
Gelukkig zijn bij de meeste gynaecomastie operaties de resultaten gunstig en verdwijnt de borstvorming zonder zichtbare littekens. Toch zijn er veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden.
Hoe ziet de pre-operatieve periode eruit?
Elk proces voor, tijdens en na de operatie is belangrijk, maar laten we ons eerst concentreren op de tijd vóór de gynaecomastie-operatie. Het is een essentieel proces waarbij de chirurg ieder geval grondig beoordeelt en de individuele anatomie bekijkt om de operatie zo goed mogelijk uit te voeren om zo problemen tijdens de operatie of na de operatie te voorkomen. Zo wordt de meest geschikte behandeling voor uw borst bepaald. Het is ook gebruikelijk dat een echografie van de borst wordt gemaakt om de toestand van de borstklieren vast te stellen.
Tijdens de consultatie wordt het resultaat met de patiënt afgesproken en worden de kosten van de operatie bepaald. Bovendien wordt de gezondheidstoestand van de patiënt gecontroleerd om te bepalen of hij klaar is voor de operatie. Voor een consultatie maak je eenvoudig een vrijblijvende afspraak bij de Wellness Kliniek in Genk, om zo in overleg met een chirurg je persoonlijke mogelijkheden te bespreken.
Mogelijke behandelingen gynaecomastie
Er zijn twee soorten behandelingen voor gynaecomastie, afhankelijk van het type gynaecomastie dat behandeld moet worden. Als het gaat om pseudogynaecomastie of gynaecomastie zonder klierweefsel, d.w.z. een ophoping van vet in de borststreek, kan deze meestal worden behandeld met liposuctie.
Deze behandeling wordt uitgevoerd met een zeer kleine incisie waardoor het overtollige vet wordt weggezogen, zodat er geen litteken zou moeten zijn. In het geval dat er toch littekenvorming aanwezig is, zal deze zeer klein zijn.
Als het daarentegen gaat om een gynaecomastie met klierweefsel, is het belangrijk het weefsel samen met het overtollige vet te verwijderen. Hiervoor wordt een incisie gemaakt bij de tepelhof en wordt de borstklier verwijderd. In dit geval wordt het litteken verborgen door de plooi tussen de borst en de tepelhof.
Hoe ziet de periode na gynaecomastie operatie eruit?
De postoperatieve periode is van vitaal belang voor de verzorging van het gebied waar de behandeling is uitgevoerd.
Na een gynaecomastie-operatie is het noodzakelijk om een elastische band rond het gebied te dragen om te voorkomen dat het gebied overmatig gezwollen raakt en om de huid te helpen zich aan te passen aan de nieuwe vorm van de borst. Daarom zijn lichaamsbeweging, overbelasting en armoefeningen de eerste week niet toegestaan. Sporten kan worden hervat zodra de eerste weken voorbij zijn, het gebied tot rust is gekomen en de zwelling is afgenomen.
Na deze operatie is het borstgebied gewoonlijk gezwollen en in veel gevallen gekneusd. Het is daarom normaal dat je wat ongemak of zelfs pijn voelt in het gebied van de borstkas tot de buik. Om dit te verhelpen, worden na de operatie ontstekingsremmers en pijnstillers voorgeschreven om de ongemakken te verlichten of zelfs te laten verdwijnen.
Een dag na de operatie kun je je normale leven weer oppakken. Douchen, eten of werken op kantoor mag gewoonlijk geen probleem zijn na de operatie, maar denk eraan dat het gebied ongemakkelijk kan voelen of gezwollen kan zijn, dus het is raadzaam om na de operatie een paar dagen vrij te nemen voor de zekerheid.
Resultaten zonder littekens
Vergeet niet dat zonnebaden littekens zichtbaarder kan maken. Het is daarom raadzaam om de eerste zes maanden na de operatie uit de zon te blijven of, indien onvermijdelijk, zonnebrandcrème van SPF 50 of hoger te gebruiken. Zo voorkom je kleurveranderingen in het gebied en lelijke littekens door zonlicht.
Zijn de resultaten blijvend?
Het hangt af van de gebruikte behandeling. In het geval van gynaecomastie zonder klierweefsel moet, als liposuctie wordt uitgevoerd, ervoor worden gezorgd dat men een gezond leven leidt en aan sport doet, zodat het lichaam niet opnieuw plaatselijk vet in de borstkas aanmaakt. In het geval van gynaecomastie met klierweefsel wordt door het verwijderen van de borstklier het probleem voorgoed geëlimineerd.
Neem nu een kijkje in de Wellness Kliniek Genk en maak uw eerste afspraak - durf van het probleem af te komen met een gynaecomastiebehandeling!